Ma minden porcikám okrára vágyott, ami ellen egy percig sem tiltakoztam, mivel imádom. Nem is tudom, miként lehet jellemezni, az okra átmenet az uborka és a paprika között. Ropogós, kissé semleges ízű zöldség, ami belül nyálkás. Nyersen is nagyon finom, sosem szoktam túlfőzni, remekül beilleszthető bármilyen diétába. Ez a recept is, mint mindegyik, variálható, ízlés szerint átalakítható.
Hozzávalók:
100g karfiol
80g okra
150g főtt vagy konzerv csicseriborsó
Fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
140ml kókuszkrém
Friss koriander
Fűszerek:
1tk mustármag
1tk fekete hagymamag
1tk római kömény
1tk őrölt koriandermag
1tk fahéj
1tk curry por
0.5tk oregánó
0.5tk friss vagy szárított gyömbér
3 darab curry levél
1 darab fekete cardamom
Késhegynyi chili por
1ek olíva olaj
100g barna rizs
0.5tk kurkuma
Elkészítés:
A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, ha nem konzervest használunk, majd feltesszük főni, annyi vízben, hogy pont ellepje, közepes lángon fedő alatt puhára főzzük.
A barna rizst fél teáskanál olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük 350ml vízzel. Meg sózzuk és hozzá adjuk a kurkumát. Amikor már majdnem az összes vizet felszívta a rizs, lefedjük és félretesszük.
A fűszereket 1ek olíva olajon, közepes hőmérsékleten pirítani kezdjük, a chili kivételével, majd amikor a magok pattogó hangot adnak ki, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. Mikor már a hagyma kezd üvegesedni, hozzákeverjük a feldarabolt fokhagymát, és a chili port is. Folyamatosan kevergessük, mert a fokhagyma hamar megéghet. 1-2 perc elteltével mehet bele a rózsáira szedett, megtisztított karfiol is, miután össze kevertük a fűszerekkel, felöntjük 1.5dl vízzel, és fedő alatt megpároljuk. Amikor már majdnem puha a karfiol, hozzáadjuk a felkarikázott okrát, és a csicseriborsót is. Az okrát elég csak pár percig főzni, legjobb, amikor még enyhén ropogós, majd az egészet felöntjük a kókuszkrémmel, összeforraljuk, levesszük a gázról, majd apróra vágott friss koriandert adunk hozzá. Barna rizzsel tálaljuk.