Fawilla

Jamaikai breadfruit és okra curry sült plantainnal

Kenyérgyümölcs és főzőbanán

2017. május 04. - Fawilla

Először is elnézést kérek mindenkitől, hogy ilyen sokáig nem készítettem egy bejegyzést sem, de sem időm, sem ihletem nem volt. De most újra itt vagyok, jobbnál jobb receptekkel, amik remélem, hogy mindenkinek elnyerik majd a tetszését.

Kezdjük is egy különleges karibi étellel, amihez hasonlót először egy utcai kifőzdében ettem, persze nem tudtam betelni vele, szóval el kellett, hogy készítsem a saját verziómat. Az internetnek és a szakácskönyveknek hála, hogy volt miből kiindulnom, bár amúgy is meg volt az elképzelésem az elkészítést illetően.

 

img_20170313_152522645a.jpg

 

Nézzük is a hozzávalókat. A kenyérgyümölcs egy viszonylag nagyméretű, meleg éghajlatot kedvelő növény. Többféle módon elkészíthető, mint például főzve, olajban vagy sütőben sütve. Főzés után állagra és ízre leginkább a krumplihoz hasonlítható, de sütve inkább a gesztenyéhez.

 

bf.jpg

 

Az okra, más néven hölgyujj, egy kisméretű, zöld színű, meglehetősen semleges ízű zöldség, mintha a paprika és az uborka keveréke lenne.

A főzőbanánt meg szerintem mindenki ismeri, bár abból is többféle van, kicsi, nagy, zöld, sárga…  Én ehhez az ételhez, a nagy sárga változatot használtam, ami már elég érett volt a sütéshez.

 

img_20170313_152750965b.jpg

 

Ebben a receptben az ízek támogatják egymást, a curry fűszeres,és krémes, nagyon minimálisan csípős, amit az édes banán és a kókuszkrém tökéletesen ellensúlyoz, és egyik sem nyomja el a másikat. A friss koriander zöld pedig az egészet megkoronázza az egyedülálló ízével.

 

img_20170313_152336598c.jpg

 

 

Hozzávalók:

0.5 vöröshagyma

Fél breadfruit (kenyérgyümölcs)

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

1ek curry por

1tk őrölt római kömény

1tk őrölt koriandermag

0.5tk őrölt fahéj

Csipetnyi chili vagy cayen

100g okra

Fél konzerv kókuszkrém

Kisebb csokor friss koriander zöld

3dl víz

 

Rizshez:

130g barna rizs

350ml víz

 

1 érett plantain (főzőbanán)

Olaj

 

Elkészítése:

A barna rizst kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük a vízzel, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, míg majdnem az összes nedvesség elfő róla, majd letakarva félretesszük.

Közben az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott kenyérgyümölcsöt (breadfruit) a fűszerekkel együtt, tovább pirítjuk, vigyázva nehogy megégjen, majd felöntjük a vízzel. Amikor már a kenyérgyümölcs félig megpuhult, és a víz is nagyjából elfőtt róla, akkor beletesszük a felszeletelt okrát, a fokhagymát, felöntjük a kókuszkrémmel majd teljesen puhára főzzük. A legvégén hozzákeverjük a friss koriander zöldet is.

Közben a főzőbanánt felkarikázzuk, egy vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük, és 180 fokon aranybarnára sütjük.  

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fawilla.blog.hu/api/trackback/id/tr6412479291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása