Először is elnézést kérek mindenkitől, hogy ilyen sokáig nem készítettem egy bejegyzést sem, de sem időm, sem ihletem nem volt. De most újra itt vagyok, jobbnál jobb receptekkel, amik remélem, hogy mindenkinek elnyerik majd a tetszését.
Kezdjük is egy különleges karibi étellel, amihez hasonlót először egy utcai kifőzdében ettem, persze nem tudtam betelni vele, szóval el kellett, hogy készítsem a saját verziómat. Az internetnek és a szakácskönyveknek hála, hogy volt miből kiindulnom, bár amúgy is meg volt az elképzelésem az elkészítést illetően.
Nézzük is a hozzávalókat. A kenyérgyümölcs egy viszonylag nagyméretű, meleg éghajlatot kedvelő növény. Többféle módon elkészíthető, mint például főzve, olajban vagy sütőben sütve. Főzés után állagra és ízre leginkább a krumplihoz hasonlítható, de sütve inkább a gesztenyéhez.
Az okra, más néven hölgyujj, egy kisméretű, zöld színű, meglehetősen semleges ízű zöldség, mintha a paprika és az uborka keveréke lenne.
A főzőbanánt meg szerintem mindenki ismeri, bár abból is többféle van, kicsi, nagy, zöld, sárga… Én ehhez az ételhez, a nagy sárga változatot használtam, ami már elég érett volt a sütéshez.
Ebben a receptben az ízek támogatják egymást, a curry fűszeres,és krémes, nagyon minimálisan csípős, amit az édes banán és a kókuszkrém tökéletesen ellensúlyoz, és egyik sem nyomja el a másikat. A friss koriander zöld pedig az egészet megkoronázza az egyedülálló ízével.
Hozzávalók:
0.5 vöröshagyma
Fél breadfruit (kenyérgyümölcs)
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
1ek curry por
1tk őrölt római kömény
1tk őrölt koriandermag
0.5tk őrölt fahéj
Csipetnyi chili vagy cayen
100g okra
Fél konzerv kókuszkrém
Kisebb csokor friss koriander zöld
3dl víz
Rizshez:
130g barna rizs
350ml víz
Só
1 érett plantain (főzőbanán)
Olaj
Elkészítése:
A barna rizst kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük a vízzel, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, míg majdnem az összes nedvesség elfő róla, majd letakarva félretesszük.
Közben az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott kenyérgyümölcsöt (breadfruit) a fűszerekkel együtt, tovább pirítjuk, vigyázva nehogy megégjen, majd felöntjük a vízzel. Amikor már a kenyérgyümölcs félig megpuhult, és a víz is nagyjából elfőtt róla, akkor beletesszük a felszeletelt okrát, a fokhagymát, felöntjük a kókuszkrémmel majd teljesen puhára főzzük. A legvégén hozzákeverjük a friss koriander zöldet is.
Közben a főzőbanánt felkarikázzuk, egy vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük, és 180 fokon aranybarnára sütjük.