Ennek a receptnek az ötlete, a múltkori görög saláta után született meg, annak érdekében, hogy fel tudjam használna a "feta sajt" másik felét is. Nem okozott csalódást, az biztos. Ez a "szelet mennyország", tökéletes a hétköznapokra, amikor gyors vacsora kell, vagy egy kiadós reggelinek a ráérős hétvégékre.
Régebben el sem tudtam volna képzelni, hogy sós meleg ételt egyek reggelire, de mióta Angliában élek, ez megváltozott a hagyományos angol reggelinek köszönhetően.
Használhatunk hozzá lila vagy vöröshagymát, amit kevés zsiradékon -olíva olaj vagy kókuszzsír- megpirítunk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a kocára vágott "feta sajtot". Ehhez is a Violife termékét használtam. A sajt a hő hatására megolvad és krémes lesz, ami a gombával együtt csodálatosan finom lesz. Majd kevés apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá.
A vadkovászos kenyeret boltban, készen vásároltam. Kacérkodom az ötlettel egy ideje, hogy megpróbálom házilag elkészíteni, de mivel nem eszünk sok kenyeret, így nem valószínű, hogy lenne értelme.
A kenyérszeleteket meglocsoltam egy kevés olívaolajjal és grill serpenyőben pirítottam meg. Erre tettem rá az elkészült sajtos gombát és megszórtam egy kevés reszelt vegán sajttal.
Recept 2-4 főre
Hozzávalók:
- Fél lila vagy vöröshagyma
- 150g gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- Fél csomag Violife feta sajt
- 1ek felaprított friss petrezselyem zöld
- Kovászos kenyér
- Olívaolaj
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és aranybarnára pirítjuk. Egy gerezd fokhagymát lereszelünk, vagy fokhagyma nyomóval átnyomjuk, majd hozzákeverjük a gombához. Ezután mehet bele a kockára vágott "feta sajt", majd amikor a sajt megolvadt, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet is, de azzal már nem főzzük tovább.
A kenyérszeletek mindkét oldalát meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd forró grill serpenyőbe helyezzük őket. Miután megpirultak, tányérra tesszük és ráhelyezzük a gombát. Megszórhatjuk egy kevés reszelt vegán sajttal.
Jó étvágyat hozzá!