Fawilla

Gyümölcskenyér

2016. december 09. - Fawilla

Végre itt van december, amit már izgatottan vártam, nem csak mert közeleg a karácsony, hanem mert ilyenkor haza megyek, és együtt töltöm az ünnepeket a szeretteimmel. A karácsony számomra a családról, a barátokról, és persze a fantasztikus ételekről szól. Szenteste az egész családom együtt van, anyukám főz, a húgom meg én készítjük a  süteményeket. Amiből általában nem kis mennyiség születik...

Mostantól megpróbálok minél több vegán karácsonyi receptet hozni, amennyire az időm engedi.

 

psx_20161209_164509.jpg

A gyümölcskenyér minden karácsonykor szerepel nálunk, persze, ennél a receptnél is érvényes az "ahány ház, annyi szokás" mondás. A gyümölcsök ízlés szerint változtathatóak, és az alkohol használata is elhagyható. Én 4 napig áztattam rumban az apróra vágott, szárított gyümölcsöket, már az illatuk is részegítő volt.

 

 

psx_20161209_162955.jpg

Ez egy gyorsan és könnyen elkészíthető sütemény, bár a sütési idő meglehetősen hosszadalmas, de minden pillanata megéri a fáradtságot. Körülbelül 50 percig volt a sütőben, fél óra után le kellett takarnom alufóliával.

Önmagában a tészta nem túl édes, inkább a gyümölcsök és a marcipán a tetején teszik azzá, ezért sem használtam több cukrot az elkészítésekor. A kész gyümölcskenyér omlós, az enyhén karamellizálódott külső rétege ropogós, de a legkevésbé sem száraz.

 

 

psx_20161209_164801.jpg

 

 

Hozzávalók:

Száraz:

200g liszt

1tk sütőpor

1tk szódabikarbóna

 

Nedves:

80g cukor

5ek étolaj

1ek almaecet

1ek vanília

125ml növényi tej (mandula, szója, stb)

125ml langyos víz

Töltelék:

 80g dió

100g keserű csokoládé (vegán)

150g aszalt sárgabarack

150g aszalt szilva

80g mazsola

150g cukrozott narancs és citromhéj vegyesen

1dl rum

200g marcipán a tetejére

Elkészítése:

A gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, egy zárható edénybe tesszük őket, hozzáadjuk a rumot és hűtőben állni hagyjuk, legalább 1 éjszakára. Nekem 4 napig álltak.

Egy edénybe szitáljuk a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a durvára tört diót és a csokoládé darabokat is.

Egy másik edényben összekeverjük a nedves alapanyagokat, majd hozzáöntjük a szárazakhoz, összeforgatjuk őket, és hozzákeverjük a gyümölcsöket is. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és ne keverjük túl sokáig. Mehet is a sütőpapírral bélelt formába, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.    

Miután kihűlt, vékonyan megkenjük lekvárral, vagy mogyoróvajjal a tetejét, majd a marcipánt kinyújtjuk, és azzal borítjuk be.

 

Vidám karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fawilla.blog.hu/api/trackback/id/tr2912037093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása