Végre itt van december, amit már izgatottan vártam, nem csak mert közeleg a karácsony, hanem mert ilyenkor haza megyek, és együtt töltöm az ünnepeket a szeretteimmel. A karácsony számomra a családról, a barátokról, és persze a fantasztikus ételekről szól. Szenteste az egész családom együtt van, anyukám főz, a húgom meg én készítjük a süteményeket. Amiből általában nem kis mennyiség születik...
Mostantól megpróbálok minél több vegán karácsonyi receptet hozni, amennyire az időm engedi.
A gyümölcskenyér minden karácsonykor szerepel nálunk, persze, ennél a receptnél is érvényes az "ahány ház, annyi szokás" mondás. A gyümölcsök ízlés szerint változtathatóak, és az alkohol használata is elhagyható. Én 4 napig áztattam rumban az apróra vágott, szárított gyümölcsöket, már az illatuk is részegítő volt.
Ez egy gyorsan és könnyen elkészíthető sütemény, bár a sütési idő meglehetősen hosszadalmas, de minden pillanata megéri a fáradtságot. Körülbelül 50 percig volt a sütőben, fél óra után le kellett takarnom alufóliával.
Önmagában a tészta nem túl édes, inkább a gyümölcsök és a marcipán a tetején teszik azzá, ezért sem használtam több cukrot az elkészítésekor. A kész gyümölcskenyér omlós, az enyhén karamellizálódott külső rétege ropogós, de a legkevésbé sem száraz.
Hozzávalók:
Száraz:
200g liszt
1tk sütőpor
1tk szódabikarbóna
Nedves:
80g cukor
5ek étolaj
1ek almaecet
1ek vanília
125ml növényi tej (mandula, szója, stb)
125ml langyos víz
Töltelék:
80g dió
100g keserű csokoládé (vegán)
150g aszalt sárgabarack
150g aszalt szilva
80g mazsola
150g cukrozott narancs és citromhéj vegyesen
1dl rum
200g marcipán a tetejére
Elkészítése:
A gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, egy zárható edénybe tesszük őket, hozzáadjuk a rumot és hűtőben állni hagyjuk, legalább 1 éjszakára. Nekem 4 napig álltak.
Egy edénybe szitáljuk a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a durvára tört diót és a csokoládé darabokat is.
Egy másik edényben összekeverjük a nedves alapanyagokat, majd hozzáöntjük a szárazakhoz, összeforgatjuk őket, és hozzákeverjük a gyümölcsöket is. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és ne keverjük túl sokáig. Mehet is a sütőpapírral bélelt formába, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Miután kihűlt, vékonyan megkenjük lekvárral, vagy mogyoróvajjal a tetejét, majd a marcipánt kinyújtjuk, és azzal borítjuk be.
Vidám karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek!