Nem készítek gyakran olajban sült ételeket, pedig szeretem őket, és a burgonyakrokett az egyik kedvencem, (a lángos és a tócsi mellett) de kizárólag valami mártásos ételhez tudom elképzelni. Ennél az ételnél a krémes szójatejszín adja a mártást, ami nagyszerűen illik a különböző textúrájú zöldségekhez. Egy kevés fehérbor hozzáadásával pedig az ízélmény még tovább fokozható.
Itt minden csak a megfelelő időzítésen múlik. A hagymát már a pirítás első pillanatában sózzuk meg, amikor hozzáadtuk a gombát, akkor ne keverjük meg, addig amíg el nem kezdett levet ereszteni, a brokkolit ne főzzük szét, hagyjuk meg enyhén ropogósra, a tofut és az előfőzött csicseriborsót csak melegítsük össze a többi hozzávalóval.
A burgonyakrokett nagyon egyszerűen elkészíthető, tojás és panírozás nélkül is. Egy evőkanál keményítő összetartja a tésztát, és a krokett belül krémes, kívül aranybarna és ropogós lesz. Ez a recept két főre elegendő.
Hozzávalók:
Fél fej vöröshagyma
300g gomba
150g brokkoli
2 gerezd fokhagyma
1tk oregánó
1tk bazsalikom
Fél ek. majoranna
Fél konzerv csicseriborsó
100g füstölt tofu
250g szójatejszín
Krokett:
600g burgonya
Só, bors
Szerecsendió
Liszt
Keményítő
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Majd leöntjük róla a vizet, villával vagy krumplinyomóval pürésítjük, hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót, majd hagyjuk kihűlni.
A felaprított vöröshagymát kevés olíva olajon pirítani kezdjük, sózzuk is meg rögtön, amikor már üvegesedik, hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Amikor a gomba elkezd levet ereszteni, akkor mehet bele a rózsáira szedett brokkoli, a fokhagyma, a fűszerek majd az egészet felöntjük 1.5-2dl vízzel.
Amikor a zöldségek megpuhultak, és a víz is nagyjából elfőtt, hozzáadjuk a felkockázott tofut, a csicseriborsót és a szójatejszínt is, majd az egészet összeforraljuk.
A burgonyához hozzákeverünk 1ek keményítőt és annyi lisztet, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Majd egy edénybe olajat melegítünk, és a kezünkkel megformázott kroketteket addig sütjük, míg minden oldala aranybarna lesz.