Tudom, ez elsőre kicsit furcsán hangzik, gondolhatod, krumpli a sütiben… de hidd el, ennél finomabb browniet még életemben nem ettem. Persze nincs krumpli íze. A recept nagyjából ugyanaz, mint a másik, amit posztoltam, csak ez gluténmentes.
Az előző receptnél egyszerűen nem hagyott nyugodni az, hogy a süti melegen nagyon morzsálódik. Mert a még meleg brownie egy gombóc krémes fagylalttal, elképesztő párosítás. Tudtam, hogy valamit változtatnom kell a recepten, főleg, hogy gluténmentesen akartam elkészíteni. Végre egy igazi kihívás! –gondoltam, és napokig töprengtem a megoldáson. Oké, talán nem volt ennyire drámai, csak kellett találnom valamit, ami összefogja és nedvesen tartja a tésztát.
Banán, vagy alma lehetett volna a megoldás, de én valami különlegesebbet akartam. Amikor éppen a következő napi ebédemet készítettem, és rápillantottam a konyhapulton várakozó édesburgonyákra, akkor született meg az ötlet. Az eredmény pedig magáért beszél, tökéletes, puha és krémes tészta, amiben a nyers kakaóbab darabok még magasabb szintre emelik az élményt. Valószínűleg nem én vagyok az első a földön, aki így készített brownie-t, de jól esik a tudat, hogy valami fantasztikust alkottam.
Hozzávalók:
160g csokoládé
120g zsiradék (margarin, kókuszzsír)
120g kókuszcukor vagy barna cukor
120g gluténmentes lisztkeverék
45g kakaópor
1ek vanília
1db közepes méretű édesburgonya
125ml növényi tej
Nyers kakaóbab darabok
Elkészítése:
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és puhára főzzük. Majd hagyjuk kihűlni.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, közben a zsiradékot kikeverjük a cukorral, és a vaníliával, majd hozzáadjuk a pépesített édesburgonyát, a növényi tejet, és az olvasztott csokoládét is. Az egészet alaposan összekeverjük, majd a legvégén hozzákeverjük a gluténmentes lisztet, a kakaóport és a nyers kakaóbab darabokat is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.