Nem fogom hosszan ecsetelni, hogy miért imádom az édesburgonyát, meg hogy mennyire egészséges, egyszerűen csak megosztom ezt a receptet, ami teljes mértékben a véletlen műve volt.
Valami nálam hatalmasabb erő irányíthatta a kezem, nem is gondolkodtam rajta, csak csináltam. Volt már egy jól bevált édes krumpli leves receptem, amit gyakran el is készítettem. Most is az volt a terv, de szerencsére valami teljesen más, sokkal izgalmasabb, sokkal karakteresebb leves lett belőle.
Az édesburgonyát kockákra vágtam, a fűszerekkel, egész fokhagymával, olíva olajjal meglocsolva megsütöttem.
A hagymát nagyon alacsony hőmérsékleten karamellizáltam amíg a burgonya a sütőben volt, majd a karamellizált hagymához adtam hozzá a szójaszószt és a miso pasztát. Csodálatos ízkombinációra találtam rá, a leves édes, fűszeres és egyszerre éles hatást keltett. Lélekmelegítő volt ebben a hideg, esős időben. Ugorjunk is a recepthez!
Hozzávalók:
4 személyre
- 4-5 közepes méretű édesburgonya
- 1 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- rozmaring
- kakukkfű
- só
- bors
- olíva olaj
- 1ek szójaszósz
- 1ek miso paszta
- 1 liter víz
- 1 konzerv kókuszkrém (400ml)
Elkészítése:
Az édesburgonyát felkockázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított rozmaringgal, kakukkfűvel és mellé tesszük az egész fokhagymagerezdeket is. Olívaolajjal meglocsoljuk, majd a sütőben 180 fokon megsütjük..
Amíg az édesburgonya megsül, addig a lilahagymát felszeleteljük és egy nagyobb edényben, kevés olajon karamellizáljuk. A hagyma ettől édes lesz és gyönyörű, aranybarna kérget kap. De vigyázzunk, hogy ne égjen oda mert attól keserű lesz.
Amikor a hagyma elkészült, hozzáadjuk a szójaszószt és a miso pasztát, alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a megsült édesburgonyát.
Felöntjük vízzel, felforraljuk, majd az egészet leturmixoljuk. Én botmixert használtam.
Turmixolás után, hozzáadjuk a kókuszkrémet, újra forraljuk, majd tálalhatjuk is. ,
Jó étvágyat hozzá!