Egy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptet szeretnék bemutatni, ami karácsonykor is, de az év bármelyik szakában is remekül megállja a helyét. Aki szereti a narancsos csokoládét, az imádni fogja ezt a tömény, ízben és textúrában gazdag édességet.
Ez egy egészségesnek mondható édesség, persze ebből sem ajánlatos megenni az egész tepsivel. Ami szerintem nem is lenne egyszerű, mert már 1 szelet is meglehetősen laktató. Persze ez attól is függ, hogy mekkora egy szelet. Nem igaz?
Tavaly karácsonykor készítettem hasonlót, de ez most a javított, tovább fejlesztett, és sokkal finomabb változat. Ha nem tudunk vegán narancsos csokoládét beszerezni, akkor sima csoki darabokkal és egy kis narancs aromával kiválthatjuk. Már a cukrozott narancshéj darabok is megteszik a kellő hatást, de a ropogós csoki darabok anyagukban adnak hozzá extra élményt.
Hozzávalók:
Száraz:
60g zabpehely
200g mandula
2ek őrölt lenmag
3ek cukrozatlan kakaópor (legjobb a nyers)
Nedves:
150g puha datolya
120g aszalt sárgabarack
20-25g kókuszzsír
1ek vanília
60ml növényi tej (mandula, zab, szója stb.)
50g cukrozott narancs és citromhéj vegyesen
Narancsos vegán csoki szelet (elhagyható)
Mandula darabok és goji bogyó a tetejére
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat késes aprítógépbe tesszük és megőröljük, majd egy edénybe helyezzük. Ugyan így teszünk a nedvesekkel is. Amikor ez kész, összekeverjük őket, majd hozzáadjuk a narancs és citromhéjat, a csokit apróra daraboljuk és belekeverjük azt is. Egy nyújtható, masszát kell kapnunk, mint a keksztekercs tésztája. Az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kézzel elnyomkodjuk, a tetejét megszórjuk mandula darabokkal és díszíthetjük még goji bogyóval és egy kis extra olvasztott csokival. 22x22 cm-es tepsit használtam.
Hűtőben pihentetjük, legjobb, ha egy éjszakán át.