Idejét sem tudom már, hogy mikor csináltam utoljára zöldborsó levest, vagy bármilyen más levest, így hát úgy gondolom, hogy itt volt az ideje. Ahogy egyre jobban hűl le az idő, annál inkább vágyik az ember egy tál forró levesre, legalábbis én így vagyok ezzel. Habár ez a leves nem annyira őszi, de az év bármelyik szakában megállja a helyét.
Én paszternákot használtam, mert sokkal édesebb, és egyáltalán nem fás. A recept természetesen ízlés szerint változtatható, variálható. A megadott mennyiségekből két főre bőven elegendő leves lesz.
Hozzávalók:
¼ vöröshagyma
220g sárgarépa
150g paszternák vagy fehérrépa
200g zöldborsó
0.5ek olívaolaj
1ek majoránna
1ek füstölt pirospaprika
1 kisebb csokor friss petrezselyemzöld
Só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítjuk, és egy fél evőkanál olajon pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és megsózzuk. Amikor a répa egy kevés levet eresztett, és a hagyma is megpirult, hozzákeverjük a felkarikázott paszternákot vagy a fehérrépát. Hozzákeverjük a fűszereket is, és felöntjük 7dl vízzel, és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a zöldborsót is, és konzerveset használtam, de bármilyen más kiszerelésű is tökéletesen megfelel. Amint a leves újra felforrt, hozzáadjuk a felaprított friss petrezselyemzöldet, de már nem főzzük tovább.