Egy újabb almás recept, amit nem azért készít el az ember, mert annyira egészséges, hanem mert isteni finom. Főleg azokon az őszi hétvégéken, amikor a nap még süt, de már enyhén csípős az idő odakint, nincs is jobb, mint egy szelet ( vagy jó néhány) illatos, langyos almás pite. Amikor sülés közben az egész házat belepi a vaníliás, fahéjas alma illat, és az ember alig várja, hogy hozzájusson az első, ehető hőmérsékletűre hűlt szelethez.
Majd nem bírjuk abbahagyni az evést... vagy ez csak nálam probléma? :)
Nagyon szeretek sütni, már gyerekkorom óta, csak hát egyedül élek jelenleg, aminek a legnagyobb hátránya, hogy ha sütök, akkor nem tudom beosztani, hanem meg is eszem. Ezért csak ritkán, vagy csak fél adagokat sütök. De amikor van időm és kedvem neki állni valami finomság elkészítésének, főleg amikor haza megyek és a családomnak süthetek, az mindig jóleső érzéssel tölt el.
Ez a recept vegán, de nem gluténmentes. Én feldolgozatlan barna cukrot használtam, de ez is ízlés szerint variálható. A mazsola is elhagyható, vagy aszalt vörös áfonyával tökéletesen helyettesíthető. A receptben megadott mennyiség elegendő egy normál tepsi méretéhez ( 30x40cm) de én csak nagyjából a 3/4 részét használtam, ami megfelelt egy 22x22cm-es tepsi méretének, a maradékot lefagyasztottam egy másik recepthez. Ha a tészta teljes mennyiséget használjuk, akkor az almák számát is ehhez arányosan kell növelnünk.
Hozzávalók:
Töltelék:
8db alma
2ek barna cukor
1ek fahéj
Fél citrom reszelt héja és leve
Tészta:
300g liszt
½ tk sütőpor
¼ tk szódabikarbóna
80g cukor
150g margarin
3ek szója joghurt
Citromhéj
80g darált dió
1tk vanília
60g mazsola
Csipet só
Elkészítés:
Lereszeljük az almát és hozzáadjuk a cukrot, attól függően, hogy mennyire édes az alma. Amúgy is csak azért kell, hogy levet eresszen. Félretesszük egy kis időre.
A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzá adjuk a csipet sót, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a cukrot is. Én itt is feldolgozatlan barna cukrot használtam. Hozzáadjuk a szójajoghurtot és egy citrom lereszelt héját, összegyúrjuk, egy jól nyújtható tésztagombócot kell kapnunk. Hűtőben pihentessük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Az alma levét kinyomkodjuk, majd hozzákeverjük a fahéjat, a citromhéját és a levét, a darált diót és a megmosott mazsolát is.
A tészta ¾ részét használtam a pitéhez, a maradékot lefagyasztottam egy másik recepthez. A pitének való tésztát elfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt a tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket. Majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, ráhelyezzük a töltelékre, villával megbökdössük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Amikor már szép világos arany barna, kivesszük a sütőből, és ha langyosra hűlt, megszórhatjuk fahéjas porcukorral.
Mindenkinek csodálatos őszi napokat kívánok!