Fawilla

A bátorság próbája az evés

Bundázott karfiol alma chutney-val és kurkumás barna rizzsel

2016. november 09. - Fawilla

Ezt a receptet csak azoknak a vakmerő "gasztro-kalandoroknak" ajánlom, akik szeretik a szokatlan ízeket és nem félnek az újdonságoktól. Ez az étel indiai ihletésű, ahol a csípős, fűszeres, de édes alma chutney, az illatos, ropogós bundájú karfiollal és a szemet gyönyörködtető sárga rizzsel szerepel egy tányéron.

 

dscf3592a.jpg

 

A chutney-t leginkább egy fűszeres lekvárnak mondanám, nem csak almából, hanem szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Angliában a készen kaphatóak közül a legnépszerűbbek a mangó, a szilva és a sárgabarack chutney, de én jobban szeretem magam elkészíteni, és nem főzöm szét pépesre, hagyom, hogy még látható és rágható darabokban maradjanak a gyümölcsök. A chaat masala egy elég erős ízű fűszer, aki először próbálja ki, annak ajánlom, hogy csak kis mennyiséggel kezdje. 

 

dscf3606c.jpg

 

A karfiolt nem szükséges előfőzni, én sosem teszem, nem szeretem a vízízű, szétfőtt zöldségeket. A bundába forgatott nyers karfiolt, közepes hőmérsékletű bő olajban, fedő alatt sütjük, amíg egyenletesen aranybarna lesz minden oldala. Bármilyen más fűszert is használhatunk, ízlés szerint, nem csak tandori masala-t, bár ajánlom kipróbálását. Más zöldségek is süthetünk ebben a bundában, például padlizsánt,  brokkolit,  gombát, de még akár almát is.

 

dscf3604b.jpg

 

 

Hozzávalók:

Rizshez:

150g barna rizs

1tk olíva olaj

0.5tk kurkuma

4dl víz

Karfiolhoz:

340g (1 kisebb fej) karfiol

60g gluténmentes lisztkeverék vagy sima búza liszt

40g csicseriborsó liszt

0.5tk sütőpor

0.5tk tandori masala

0.5ek olaj

2ek szója joghurt

130-140ml víz

Olaj a sütéshez

Chutney:

2-3db alma

50g mazsola vagy aszalt vörös áfonya

0.5ek olíva vagy kókusz olaj

0.5-1ek chaat masala

1dl víz

Elkészítése:

A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a kurkumát és egy csipet sót. Közepes hőmérsékleten főzzük, amíg majdnem az összes víz elfő róla, majd letakarjuk, és félretesszük. Minimum 20 percet hagyjuk állni, vagy amíg minden mással elkészülünk.

Közben elkészítjük a bundát a karfiolhoz, egy edénybe tesszük a liszteket, a fűszert, a sütőport, az olajat egy csipet sót, a joghurtot, és a vizet, csomómentesre keverjük, majd 10-15 percig állni hagyjuk. Ha nagyon besűrűsödne, vízzel lehet még hígítani.

Az almákat felkockázzuk, egy edényben pirítani kezdjük, egy kevés olíva vagy kókusz olajon.   Amikor kezd puhulni, hozzáadjuk a mazsolát vagy a vörös áfonyát, (teljesen elhagyható) és a chaat masalat is, majd felöntjük 1dl vízzel, és addig pároljuk, amíg a víz elfő róla, és az alma is megpuhul.

A karfiolhoz egy serpenyőben az olajat közepes hőmérsékletűre melegítjük, az előre elkészített bundába egyenként beleforgatjuk a rózsáira szedett karfiolokat és rögtön az olajba tesszük őket. Fedő alatt aranybarnára sütjük minden oldalát.

A bejegyzés trackback címe:

https://fawilla.blog.hu/api/trackback/id/tr5611944965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása