Fawilla

Sós palacsinták

Spenótos-kéksajtos, és padlizsános

2017. február 06. - Fawilla

Többször előfordult már velem, hogy egy beszélgetés közben, mikor szóba került, hogy nem eszem állati eredetű ételeket, akkor azt a kérdést tették fel, hogy akkor mit eszem... Nos, ha bele gondolunk, akkor sokkal több a lehetőség mint gondolnánk. Hányféle gyümölcs és zöldség elérhető számunkra, akkor ott vannak a gabona félék, a hüvelyesekről nem is beszélve. Olyan sok kombináció lehetséges, hogy minden nap, hónapokon keresztül képesek lehetünk mást fogyasztani, ismétlődés nélkül. Néha én is eszem szója készítményeket vagy vegán sajtot, de mindig próbálok változatosan étkezni.  Persze a palacsinta az kivétel...

Most két receptet szeretnék megosztani, amikben a palacsinta az közös, csak a töltelék eltérő. Az első egy nagy kedvencem, spenóttal és vegán kéksajttal töltött különlegesség, a második egy egyszerűbb, de nem kevésbé nagyszerű padlizsános változat.

 

img_20170206_151500165.jpg

 

Szavakkal nem is igazán tudom kifejezni mennyire finom a spenót és a  vegán kéksajt  palacsintába tekert egyesülése. Amikor először megkóstoltam, az ízlelőbimbóim térdre borulva énekelték a Hallelujah-t, ezért többször is elkészítettem már, és mindig ugyan olyan örömet okoz. 

 

img_20170206_151854763a.jpg

 

Ezek a receptek is, mint mindegyik, ízlés szerint változtathatóak, a tészta mennyisége 7 darab palacsintára elegendő, abból ötöt töltöttem meg, a maradékot édesen ettem meg. 

 

A padlizsános változat:

 

img_20170125_133513712a.jpg

 

Ez egy könnyedebb, kevésbé intenzív ízvilág, persze egy cseppet sem rosszabb, csak más. A töltelék kissé édeskés a vöröshagymától és a majorannától, kellemesen fokhagymás,  a tetejére reszelt füstölt vegán sajt pedig a tökéletes befejezésként szolgál. 

 

img_20170125_133731090c.jpg

 

 

Hozzávalók a palacsintához:

100g gluténmentes lisztkeverék

50g csicseriborsó liszt

1mk sütőpor

1tk napraforgóolaj

2ek szójajoghurt

1 csipet só

3dl víz

 

Spenótos töltelék:

Fél fej vöröshagyma

350g fagyasztott spenót

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

Vegán kéksajt

 

Padlizsán töltelék:

Fél fej vöröshagyma

230g padlizsán

Só, bors

1.5ek majoránna

2 gerezd fokhagyma

1mk füstölt pirospaprika

1 csipet őrölt chili paprika

 

Besamel mártás:

1.5ek keményítő

1ek olaj

2dl növényi tej (szója, mandula, zab stb.)

Só, bors

Szerecsendió

Füstölt vegán sajt

 

Elkészítése:

A palacsinta tésztához az összes hozzávalót egy edénybe tesszük, és alaposan, csomómentesre keverjük, majd félretesszük. 10-15 perc pihentetés után egy tapadásmentes serpenyőben a szokásos módon kisütjük a palacsintákat. Természetesen elkészíthető sima lisztből is.

Spenótos töltelék:

A vöröshagymát felaprítjuk, egy edénybe helyezzük, sózzuk és egy kevés olíva olajon pirítani kezdjük. Amikor üvegesedik, hozzáadjuk a fagyasztott spenótot és fedő alatt addig pároljuk, míg kiolvad. Majd levesszük a fedőt, borsozzuk, és elfőzzük a vizet alóla.  Hozzákeverjük a fokhagymát is. A palacsintákat megtöltjük a spenóttal, ráhelyezünk egy-egy darab vegán kéksajtot, feltekerjük és egy tűzálló tálba helyezzük őket. A tetejüket még megszórhatjuk reszelt vegán sajttal, majd 180 fokon addig sütjük, míg a sajt ráolvad.

 

Padlizsános töltelék:

A vöröshagymát felaprítjuk, egy edénybe helyezzük, sózzuk és egy kevés olíva olajon pirítani kezdjük. Amikor már üvegesedik, hozzáadjuk a kockákra vágott padlizsánt, a majoránnát, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1dl vízzel. Készre pároljuk, majd bele keverjük a paprikát és a chilit. Nem baj, ha kissé szétfő, attól csak krémesebb lesz.

A besamelmártáshoz egy edénybe tesszük a keményítőt, az olajat, csomómentesre keverjük, felöntjük a tejjel, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

A palacsintákat megtöltjük a padlizsánnal, feltekerjük és egy tűzálló tálba helyezzük őket, az egészet leöntjük a mártással, megszórhatjuk még reszelt, füstölt vegán sajttal.

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fawilla.blog.hu/api/trackback/id/tr2412189404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása